Testul Psihologic

Testul Psihologic

  Testul psihologic poate parea unora, un examen extrem de dificil pe care numai persoanele supradotate pot sa-l treaca cu succes. In realitate testul psihologic poate fi trecut cu succes de orice persoana sanatoasa, cu insusiri fizice si intelectuale medii, nefiind un test ce necesita o pregatire speciala.
  Testul psihologic reflecta aptitudinile si cunostintele unei persoane, privitor la domeniul testat. In domeniul circulatiei rutiere, testul psihologic stabileste daca o persoana este echilibrata emotional sau nu.
  Testul psihologic este menit deasemenea, sa stabileasca viteza de reactie a unei persoane la aparitia unei situatii neprevazute.
  Testul psihologic este menit sa verifice unei persoane aptitudinile cognitive; perceptia, atentia concentrata, atentia distributiva, gandirea, aptitudini psiho-motorii care includ coordonarea si reactii complexe ( sincronizare, rapiditate, exactitate, invatarea motorie).
  Stabilirea stadiului de maturitate psihica precum si determinarea nivelului aptitudinal/atitudinal caracterial necesar integrarii solicitarilor impuse de tipul de transport pe care il efectueaza sau de specificul functiei de siguranta circulatiei pe care o exercita.
  Capacitatea de conducere auto este un complex de insusiri fizice, senzoriale si psiho/intelectuale ce permit individului sa conduca autovehicule fara a perturba sistemul circulatiei rutiere si fara a se expune pe el sau pe altii la accidente sau pericole.
  Daca unele din aceste caracteristici se inscriu sub limita minima de admisibilitate ele se constituie in contraindicatii psihice ce conduc la restrictionare sau inaptitudine psihologica.

  Inainte de a incepe pregatirea practica (adica orele de condus) trebuie sa treceti de testul psihologic. De obicei cam toate scolile de soferi au fie un cabinet specilizat unde se poate sustine acest test, fie o lista a clinicilor unde va puteti duce sa sustineti testul.
  Testul psihologic, in mod obisnuit, consta dintr-un test scris si o proba practica.
  Proba scrisa presupune completarea unui formular in care trebuie sa gasiti anumite semne, anumite cifre.
  Proba practica va testeaza reflexele.
  Examenul psihologic are drept scop principal testarea atentiei, vitezei de reactie, autocontrolul.

Art.23. (3.1) Pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere este precedata de o evaluare obligatorie a capacitatilor psihologice solicitate in activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, ale carei concluzii vor fi incluse in programe de consiliere si educatie rutiera a candidatilor si in perfectionarea modalitatilor de instruire a acestora. Evaluarea psihologica este obligatorie in vederea obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie.
(3.4) Evaluarea psihologica se realizeaza in laboratoare de specialitate autorizate din cadrul institutiilor abilitate sau de catre psihologi cu drept de libera practica, autorizati in conditiile legii. (Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice)