Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa fie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu, omologate.
Amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fara a avea trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendii. Conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante, stingator de incendii si vesta pe drumurile publice atrage dupa sine o sanctiune de 4-5 puncte amenda, 580-725 de lei.
Continutul minim al trusei sanitare auto:
1. Instrumentar:
- o foarfeca cu ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2
- un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru
2. Materiale sanitare
- o rola leucoplast;
- minim patru bucati de pansament rapid (plasture);
- cel putin cinci pachete a cate 25 bucati de comprese de tifon sterile;
- fasa tifon – minim doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m;
- doua bucati de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie sa aiba doua laturi de minim 80 cm);
- cel putin doua bucati de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite;
- o fasa elastica;
- doua perechi de manusi de unica folosinta (pot fi confectionate din latex sau polietilena).
3. Alte materiale
- cel putin 6 ace de siguranta;
- minim o folie de supravietuire izoterma care sa aiba dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
- o brosura de instructiuni de prim ajutor, autorizata de MS;
- lista cu continutul trusei.
O noua prevedere legislativa le impune soferilor sa aiba intotdeauna la ei o fisa, numita si "cartea de salvare a autoturismului". De retinut este ca trebuie sa fie obligatoriu printata color si in format A4.
"Cartea de salvare a autoturismului" este necesara fortelor speciale daca intervin in cazul unui accident rutier. Legea a intrat in vigoare,iar amenda incepe cu 1000 lei.
Cartea de salvare cuprinde informatii cu privire la localizarea armaturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor,a generatoarelor de gaz, a unitatilor de control, etc, precum si informatiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de taiere, trebuie utilizata la nivelul intregii Europe.
Pentru a fi cat mai accesibila echipajelor de salvatori, cartea de salvare a autoturismului trebuie sa fie plasata, in fiecare autoturism, in spatele parasolarului din dreptul conducatorului auto.
Autocolantul se poate obtine de la orice sediu ACR sau benzinarie Petrom, gratuit, numai dupa ce prezentati „Cartea de Salvare” printata color!
Prin aplicarea acestui autocolant, in cazul in care veti fi implicat intr-un accident rutier, echipele de descarcerare vor fi informate ca la bordul autoturismului dumneavoastra se afla o carte de salvare la bord!